Halve Marathon van Doetinchem

Een van mijn doelstellingen voor 2014 is een halve marathon finishen in een tijd lager dan 1u30. De wedstrijd waar dat zou moeten gebeuren was de Halve Marathon van Doetinchem. Deze kleinschalige wedstrijd door het buitengebied van Doetinchem leek me ideaal om mijn PR proberen te verbeteren. Vanochtend was ‘t dan zo ver.

Rond 10:00 haalde ik mijn startnummer op en bereidde ik me voor op de wedstrijd. Ondertussen zag ik steeds meer bekenden binnendruppelen. Omdat ik geen specifieke voorbereiding had gedaan voor de halve marathon was ik wat onzeker over het tempo dat ik zou kunnen lopen. Ik had er ook geen behoefte aan mijzelf helemaal stuk te lopen. Het plan was daarom om samen met Niels op te lopen. Niels liep op de Hoge Veluwe nog de halve binnen de 1:30. Dat moest dus wel goedkomen.

Na de start dunde het deelnemersveld al snel uit. Er was ruimte genoeg om relaxed te lopen. De eerste 2 km liepen we ruim onder de 4:15 die we moesten lopen. Het ging zo lekker dat ik nog grapte dat het voelde als een snelle duurloop.

Na een kilometer of vijf merkte ik dat ik weg begon te lopen bij Niels. Ik wachte nog regelmatig even, maar op een gegeven moment werd het gat steeds groter en ben ik op mijn eigen tempo doorgelopen.

Het parcours ging afwisselend over asfalt en zandpaden. Ik was blij dat ik mijn F-lites aan had gedaan. Ook de vele offroad trainingen kwamen me nu erg goed van pas. Ik merkte dat ik mijn tempo ook op de onverharde stukken goed vast kon houden. Door de rustige start begon ik vrij snel lopers in te halen. Zo liep ik van loper naar loper en van groepje naar groepje.

Bij het 10km-punt zag ik dat ik sneller liep dan mijn PR op de 10. “Als dat maar goed gaat” dacht ik nog. Ik voelde me sterk en zo bijna op de helft voelde ik nog geen vermoeidheid. Het tempo was ondertussen opgelopen naar een gemiddelde van 4:06/km.

In de buurt van Kasteel Slangenburg haalde ik Mark in. Er volgde in de vijf kilometer die nog voor ons lagen nog een lastig stuk door het bos. Hier wist ik aan te haken bij het laatste (eerste) groepje. Even op adem komen, want ik zag dat ik de laatste km in 3:52 had gelopen.

Op het asfalt kon ik weer wat versnellen. De volgende loper kwam in zicht en ik liep er gestaag naar toe. Ik haalde nog een aantal lopers in toen de zigzag bij de fietstunnel in beeld kwam. Vanaf daar was het nog maar 2km. Ff doorbijten. Het hoge tempo begon nu wel onprettig te voelen.

De loper voor mij sneed bij de zigzag een behoorlijk stuk af. Ontzettend onsportief en ik kon het niet laten er wat van te zeggen. Het maakte voor de klassering niets uit. De lopers voor mij zetten een laatste versnelling in. Ik zag dat het gat met de volgende loper groot genoeg was en besloot om de race verder relaxed uit te lopen.

Ik finishte deze halve marathon in 1:25:44, ruim binnen mijn doelstelling. Ik ben erg blij met deze eindtijd, want dit betekent een verbetering van ruim 7 minuten van mijn oude PR. Op naar de magische 1:24:24!

Laat een reactie achter